Як швидко розпізнати шахрая

Аферисти постійно придумують нові способи виманити у людей гроші або конфіденційні дані для доступу до рахунків. Але якою б не була легенда, є п'ять прикмет, за якими можна відразу ж обчислити шахраїв.

Ознака 1. На вас виходять самі

Вам дзвонить незнайомець, надсилає СМС-повідомлення, електронного листа або посилання в месенджері. Ким би він не представився-співробітником банку, поліції, магазину, вашим троюрідним братом-мільйонером із Зімбабве — насторожитеся. Раз він став ініціатором контакту, йому щось від вас потрібно.

Швидко перевірити, чи той він, за кого себе видає, не вийде. Номер, який висвічується при вхідному виклику, можна підмінити, акаунти або сайти відомих людей або організацій– підробити. Так що варто бути пильним і нікому не вірити на слово.

Ознака 2. З вами говорять про гроші

Основне завдання шахраїв-отримати доступ до чужих грошей. Схеми обману майже завжди пов'язані з фінансами: вам пропонують перевести всі гроші на «безпечний рахунок», оплатити «страховку для отримання кредиту» або «дуже вигідно» інвестувати свої заощадження (насправді — у фінансову піраміду).

Легенди можуть бути якими завгодно, але мова завжди про гроші — які ви можете втратити або отримати.

Ознака 3. Вас просять повідомити дані


Якщо злодіям потрібні ключі від квартири, то соціальним інженерам— «ключ» до грошей на ваших рахунках. Це можуть бути конфіденційні дані Вашої картки, включаючи термін дії і три цифри з її зворотного боку. Або логіни і паролі до особистого кабінету на сайті банку або мобільному додатку. І майже завжди-коди з банківських повідомлень.

Справжній співробітник банку ніколи не запитає секретні реквізити карти, пін-коди і паролі.

Коли банк помічає сумнівний платіж або переказ з Вашого рахунку, з вами зв'язуються, щоб підтвердити або відхилити операцію, і тільки. Конфіденційні дані для цього не потрібні. Якщо про них запитують — будьте впевнені, дзвонять не з банку і вас точно намагаються обдурити.

Ознака 4. Вас виводять з рівноваги

Шахраї прагнуть викликати у вас сильні емоції — налякати або порадувати. Так вони збивають з пантелику і притупляють пильність потенційної жертви. Наприклад, повідомляють: "ваш онлайн-банк зламали!", щоб ви від розгубленості і хвилювання виконали будь-які прохання і видали будь-яку інформацію, аби врятувати гроші.

Або, навпаки, приголомшують новиною про раптовий виграш в лотерею або обіцяють швидке збагачення. Натомість ви повинні будете "лише сплатити невеликий внесок", а для цього — ввести дані банківської карти на сайті. Шахраї створюють фішингові сторінки, за допомогою яких крадуть дані карт і отримують доступ до банківських рахунків довірливих користувачів.

Завжди зберігайте здоровий скептицизм і не поспішайте слідувати чужим інструкціям, як би не були схвильовані.

Ознака 5. На вас тиснуть

Шахраї завжди кваплять, щоб не дати вам часу обміркувати ситуацію. Вас примушують до чогось, ставлять умови:»зараз або буде пізно". Ситуація, в якій вам не дають права вибору і змушують негайно діяти, підозріла.

Якщо відчуваєте психологічний дискомфорт, краще відразу ж припиняйте спілкування. Адже чим довше ви розмовляєте з шахраєм, тим сильніше він буде на вас тиснути. На всі ваші розпитування у ошуканців є заготовлені відповіді, які тільки нагнітають обстановку.

Ніколи не приймайте поспішних рішень, особливо якщо вони стосуються ваших фінансів. Завжди беріть паузу, щоб розібратися в тому, що відбувається. Візьміть за правило перевіряти будь-яку інформацію в першоджерелі.

Дзвонять з банку з тривожними новинами? Покладіть трубку і наберіть номер гарячої лінії банку самі, щоб прояснити реальний стан справ.

Надіслали дивне повідомлення від імені Федеральної податкової служби (ФНС)? Заведіть Особистий кабінет на сайті ФНС — в ньому можна перевірити суми податків і відразу ж оплатити їх.

Отримали " лист щастя» про державну виплату? Пошукайте новини про це в ділових ЗМІ. А ще краще-знайдіть сам закон, указ або постанову, які вводять виплати. Зверніть увагу на умови, кому вони покладені.

Не завжди при спілкуванні з аферистом ви помітите всі п'ять ознак шахрайства. Але в будь-якій ситуації варто проявити пильність.