Що потрібно знати інвестору-початківцю

Навіщо інвестувати і чи підходить це мені?

На інвестиціях дійсно можна заробити більше, ніж на банківських вкладах, але при цьому є ймовірність все втратити. Відсотки за депозитами відомі заздалегідь, і навіть якщо у банку відкличуть ліцензію, держава поверне вкладникам гроші.

На біржі такої страховки немає, можна позбутися всього. Тим більше що падіння вартості цінних паперів відбуваються набагато частіше, ніж банкрутства банків.

Тому, перш ніж виходити на біржу, треба підготувати фінансову подушку безпеки. Частина заощаджень - не менше 3-6 ваших місячних доходів-варто залишити на депозиті або накопичувальному рахунку в банку. І тільки коли запас на чорний день зроблений, а вільні гроші ще залишилися і ви готові ними ризикнути, можна подумати про інвестиції.

Головне пам'ятати, що прибуток — це не Сліпа удача, як в казино, а результат добре продуманих дій. Не гра, а робота.

Я хочу спробувати. З чого почати?

Сучасна біржа-електронна, торгувати можна через Інтернет, не встаючи з дивана. Але спочатку варто визначити для себе кілька важливих речей.

1.Оцініть, скільки грошей ви готові вкласти

Теоретично почати можна з будь-якої суми. Але такий обсяг не компенсує ні комісій, які доведеться заплатити за операції, ні часу, витраченого на торги. Варто приступати до інвестицій. Краще заздалегідь уявити ситуацію, в якій ви втратите всі ці гроші. Якщо ви розумієте, що для вашого бюджету це не катастрофа, можна спробувати.

2. Подумайте, скільки часу ви готові витрачати

Якщо ви готові пройти навчання, зануритися в тему, постійно моніторити ситуацію на фондовому ринку, можете спробувати торгувати самостійно. Тоді вам знадобиться брокер, який стане вашим посередником для доступу до біржі. Ви будете самі приймати рішення про покупку і продаж, а брокер — виконувати ваші доручення.

Якщо ж ви не маєте наміру витрачати багато часу і сил на інвестування, то краще розглянути одну з форм довірчого управління. Тоді вкладенням ваших коштів займуться професіонали.

Можна укласти індивідуальний договір з довірчим керуючим, перевести йому гроші - і він буде вирішувати за вас, коли і які активи купувати, а коли продавати. Його мета-інвестувати ваші заощадження з максимальною вигодою при тому рівні ризику, який ви виберете.

Інший варіант-вкластися в пайові інвестиційні фонди (ПІФи). Це вже готові набори різних цінних паперів або інших активів, наприклад акцій російських видобувних компаній. Коштами Піфа розпоряджається (купує і продає активи, змінює їх склад) керуюча компанія.

Ви можете вибрати відповідний фонд і купити його паї або у самої керуючої компанії, або через брокера на біржі. Якщо компанія інвестуватиме вдало, ціна паїв зросте - і ви отримаєте прибуток. Якщо впаде-понесете збитки.

3. Виберіть стратегію та активи

Стратегія-це набір параметрів інвестування, які визначають ваш стиль поведінки на біржі: які інструменти ви вибираєте, на яку прибутковість розраховуєте і до яких втрат готові, на який термін плануєте вкластися і як часто готові здійснювати операції.

У найпростішому варіанті стратегії ви вибираєте:
  • актив;
  • період інвестування;
  •  максимальний розмір збитків.

Припустимо, активи-це державні облігації, акції фармацевтичних, нафтогазових компаній і банків, а також паї фонду, який інвестує в дорогоцінні метали. Період - 1 рік, розмір допустимих для вас збитків — 20%. Тобто якщо активи подешевшають на 20%, то ви негайно їх продаєте, навіть якщо рік ще не пройшов.

При виборі довірчого управління вам теж потрібно визначитися зі стратегією. Тільки в цьому випадку ви будете вибирати з пропозицій, які вже є на ринку, або обговорювати зі своїм керуючим індивідуальну стратегію.

4. Знайдіть компанію-посередника

Коли ви визначитеся зі стратегією, можна приступати до вибору посередника. Найважливіше-переконатися, що у брокера, довірчого керуючого або керуючої компанії Піфа є ліцензія Вашого банку .

Якщо ви вибрали самостійне інвестування, належить пройти наступний шлях:
  1. укласти договір з брокером;
  2. відкрити і поповнити брокерський рахунок;
  3. встановити спеціальну програму для торгів;
  4. почати купувати і продавати.

Якщо ви вибрали шлях довірчого управління, то досить буде укласти договір і передати гроші довірчому керуючому або керуючої компанії Піфа.

Часті помилки: як не треба робити

  • Не можна вкладати в цінні папери все, що у вас є
Спочатку створіть фінансову подушку безпеки-відкладіть 3-6 зарплат на депозиті в банку. І тільки потім приступайте до біржової торгівлі. Інвестуйте суму, з втратою якої готові змиритися.

  •  Не дійте на авось-пройдіть навчання
Якщо ви вирішили торгувати на біржі самостійно, обов'язково пройдіть навчання. Більшість брокерів проводять курси для початківців інвесторів. У торгових програмах нерідко є деморежим: в ньому можна спробувати свої сили без ризику втратити гроші.

  •  Не піддавайтеся емоціям
Діючи імпульсивно, можна зробити багато помилок. Інвестору-початківцю не варто різко реагувати на найменший рух цін на біржі. Але треба діяти рішуче, якщо ціна змінюється істотно.

Встановіть межу втрат, які ви готові нести: припустимо, якщо активи подешевшали на 20%, потрібно продавати і, як кажуть на біржі, фіксувати збитки. Бажання почекати-раптом ціна відскочить - буде велике, але не потрібно йому піддаватися. Інакше можна втратити ще більше.

  •  Не складайте всі яйця в одну корзину
Краще купувати цінні папери компаній з різних галузей, щоб диверсифікувати ризики. Наприклад, якщо ви вкладетеся в папери тільки нафтових компаній, то ризики втрат будуть дуже високі. Так як, скажімо, при падінні цін на нафту зазвичай дешевшають акції всіх компаній нафтогазового сектора. Якщо ж ви придбаєте цінні папери компаній різних секторів економіки, скажімо хімічної промисловості, машинобудування, телекомунікацій, це допоможе вам знизити ризик втрати вкладених грошей.

  • Не вірте обіцянкам заробляти 500% в день
Гарантувати що-небудь на фондовому ринку можуть лише шарлатани. А відповідальний посередник повинен попередити вас про ризики. Ситуація на біржі мінлива, і відповідальність за прийняті рішення несете тільки ви.