Як почати свій бізнес

Коли людина вирішує відкрити свою справу, він стикається з величезною кількістю питань. Чи є шанс на успіх? Що таке бізнес-план і як його написати? Що вибрати: ІП або ТОВ? Як простіше платити податки? Розповідаємо, що потрібно знати починаючому підприємцю і з чого почати, якщо хочеш відкрити свою справу.
Оцініть життєздатність ідеї 

Поки що у вас є тільки ідея, так що стартувати варто саме з неї. Щоб оцінити, чи варто починати бізнес чи ні, дайте собі відповідь на кілька запитань.

1. Що я пропоную клієнтам?
Постарайтеся неупереджено оцінити, чи потрібен ваш продукт або послуга клієнтам і чим він буде відрізнятися від схожих продуктів і послуг. Обов'язково подивіться, що пропонують ваші конкуренти, і оцініть, що вони роблять добре, а що не дуже, — постарайтеся знайти свою нішу на ринку.

2. Кому я буду пропонувати мій продукт?
Знайдіть свою цільову аудиторію-тих, кому ваш продукт може бути цікавий. З'ясуйте, яку їх явну або поки приховану потребу він допоможе задовольнити. Вам потрібно представити вашого потенційного покупця: стать, вік, сімейний стан, соціальний статус. В ідеалі потрібно також зрозуміти проблеми і бажання клієнта, особливості його поведінки і характеру, уявити ситуації, коли йому може знадобитися ваша послуга або продукт. Це допоможе вам на всіх етапах — від вибору приміщення до реклами і просування.

3.Де я буду продавати мій продукт?
Можливо, ваша аудиторія звикла купувати все в Інтернеті, а може, ваш товар потрібно помацати або приміряти — тоді вам знадобиться приміщення під магазин. Де він повинен знаходитися-в центрі або в спальному районі? Подумайте, можливо, вам ще знадобиться склад або офіс. Якщо ж ви збираєтеся продавати товар виключно онлайн, то подумайте про доставку. Доставка біжутерії та доставка басейнів — різні послуги.

4.Скільки це буде коштувати?
Прикиньте, за якою ціною ви будете продавати товар. Оцініть приблизну собівартість товару, проаналізуйте, за якою ціною Ваш товар будуть готові купити. Пам'ятайте, що ви повинні покрити всі витрати і отримати прибуток. При цьому важливо не робити надто велику націнку на ваші товари або послуги, інакше попиту не буде і можна прогоріти. Орієнтуйтеся на ринок.Якщо бізнес-ідею ви в підсумку оціните як перспективну і здатну принести прибуток, протестуйте її на своїй цільовій аудиторії. Після перших тестів ваша ідея може ще трохи трансформуватися.

Підсумком цього початкового аналізу повинна стати бізнес-стратегія, яка допоможе вам перетворити ідею в план конкретних дій.

Напишіть бізнес-план 

Після того як ви склали генеральну стратегію, потрібно все детально прорахувати. У цьому Вам допоможе бізнес-план. Цей план знадобиться і Вам самому, і вашим бізнес-партнерам, і потенційним інвесторам або кредиторам.

Бізнес-план повинен містити докладний опис продукту з варіантами його подальшої трансформації, аналіз ринку з описом всіх груп конкурентів і характеристики можливих покупців.

Без цифр бізнес-план, звичайно, не буде переконливим. Вам потрібно заздалегідь зрозуміти, наскільки рентабельний виявиться бізнес. Тому бізнес-план повинен включити кілька обов'язкових складових:
  • виробничий план і розрахунок собівартості товару або послуги;
  • план просування і кошторис витрат на рекламу та інші види комунікації з клієнтами;
  • організаційний план і оцінку зарплат співробітників, а також зовнішніх (наприклад, кур'єрських) послуг;
  • фінансовий план, який враховує всі джерела фінансування і доходи, а також всі, в тому числі разові витрати і податки.
В результаті бізнес-план повинен показати, скільки грошей вам буде потрібно на запуск проекту, коли він вийде на самоокупність, через який час вдасться повернути вкладені кошти і на який прибуток можна розраховувати.

Для того щоб скласти бізнес-план, можна скористатися, наприклад, формою, яку розробив Зовнішекономбанк.

Подумайте про залучення інвестицій 

Тепер можна думати про те, як залучити в ваш бізнес гроші. Зробити це можна різними способами:

1.Звернутися за держпідтримкою
Якщо ваш бізнес важливий для людей з Вашого регіону або навіть всієї країни, то держава може допомогти Вам гарантіями, недорогими кредитами або позиками, пільговим лізингом і орендою.
2.Зібрати гроші за допомогою краудфандингу
Якщо ви впевнені, що ваш проект буде цікавий і корисний великій кількості людей, можна спробувати вийти на них безпосередньо через спеціальні інтернет-майданчики. Формат краудфандингу буде залежати від типу вашого бізнесу.
3.Залучити інвестора
Приватні інвестори іноді інвестують в стартапи, найчастіше в технологічні. Для пошуку венчурних інвесторів теж є спеціальні інтернет-майданчики.

Зареєструйте бізнес


Ви можете вести бізнес як індивідуальний підприємець (ІП) або як юридична особа (зазвичай ТОВ).

  1.  ІП підійде тим, у кого маленький бізнес — наприклад, невеликий магазин або виробництво.
  2.  ТОВ-це фірма, яку можна відкрити самому або разом з партнерами. Підходить тим, хто планує бізнес з великими оборотами, і тим, хто буде переводити великі суми за безготівковим розрахунком.
У кожної форми свої переваги і недоліки.

ІП легше зареєструвати і закрити, ніж ТОВ. Вимог до звітності індивідуального підприємця менше. Зате ІП не може залучати інвестиції – тільки брати кредити і позики або оформляти Лізинг.

У разі порушень штрафи ТОВ на порядок вище, ніж у ІП. Але за боргами ТОВ відповідає тільки майном організації, а засновник ІП – і своїм власним майном, яким володіє як приватна особа.

Виберіть форму оподаткування 

  1. Загальний режим оподаткування. Підійде тим, кому обов'язково потрібно платити ПДВ, і тим, у кого є пільги з податку на прибуток, наприклад, освітнім або медичним організаціям.
  2. Спрощена система оподаткування. Дуже зручна для малого бізнесу.
  3. Патент. Підходить тим, кому простіше cплатити фіксовану суму, ніж займатися документацією.
  4. Податок на професійний дохід. Оптимальний для тих, у кого немає найманих співробітників.
  5. Єдиний сільськогосподарський податок. Вигідний, але підходить тільки фермерам-підприємство повинно не просто переробляти або продавати сільгосппродукцію, але саме їх виробляти.
Про те, чим відрізняються один від одного форми оподаткування і як вибрати відповідну для себе, читайте в нашій статті.

Займіться деталями 

Після того як ви визначилися з головними питаннями, вам належить зайнятися ще безліччю деталей.
  1.  Відкрити розрахунковий рахунок в банку.
  2.  Завести онлайн-касу. На сайті податкової можна пройти тест " Чи потрібна мені Каса?». Так ви дізнаєтеся, чи можете ви скористатися відстрочкою або Каса вам потрібна вже зараз.
  3.  Перевірити відповідність приміщення вимогам пожежної безпеки.
  4.  Уточнити санітарні вимоги, якщо ви плануєте працювати з продуктами харчування.
  5.  Вивчити права споживачів.
  6.  Перевірити відповідність вашого продукту державним стандартам.
  7.  Дізнатися, чи потрібно сертифікувати, декларувати або реєструвати товари, якщо ви ввозите їх з-за кордону (списки таких товарів є на сайтах сертифікаційних компаній).

Якщо ви відкриваєте бізнес, пам'ятайте

  1.  Почати варто з оцінки ідеї та складання генеральної стратегії вашого бізнесу.
  2.  Якщо ідея стоїть, потрібно написати докладний бізнес-план. Він стане вашим головним орієнтиром на перші півроку-рік. Потім, можливо, буде потрібно його скорегувати.
  3.  Знайдіть джерела фінансування.
  4.  Визначтеся зі зручною формою ведення бізнесу та звітів перед податковою
  5.  Приділіть увагу деталям. Підключення онлайн-каси, пожежна безпека та умови сертифікації — тонкощі, які потрібно врахувати, щоб потім не платити штрафи. Якщо не можете розібратися в нюансах самі, порадьтеся з більш досвідченим підприємцем, який працює в тій же сфері, що і ви. Або зверніться до бізнес-консультантів, вони допоможуть вирішити важкі питання. Консультанти можуть запропонувати як часткове, так і повний супровід вашого бізнесу.

Завдань перед будь-яким починаючим підприємцем стоїть багато. Але свою справу, яке буде приносити вам гроші і задоволення, того варто.